Hajdúnánás Város logó
Köszöntjük Jolán nevű látogatóinkat!
2017. november 20.
Hírek >> Aktuális hírek
ArchívumEmlékezés a világháborúk hősi áldozataira Hajdúnánáson

A két világégés hajdúnánási áldozatainak tiszteletére tartottak megemlékezést a Hősök Napja alkalmából Hajdúnánáson 2013. május 26-án. A jeles alkalomból Hajdúnánásra látogatott Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, aki a Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének tagjaival hivatalosan is felavatta a  most már a második világháborúban elesett hajdúnánási hős katonáknak is emléket állító köztéri alkotást.

A magyar hősök emléknapjának eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza, amely arra kötelezett minden községet, hogy méltó emléket állítson elesett hőseinek.
A jogszabály kimondta, hogy megfelelő módon kifejezésre kell juttatni és az utókor számára meg kell örökíteni a nemzet hősi halottainak kegyelet teljes tiszteletét.

A hajdúnánási Hősi Emlékmű első, 1927-es átadásakor az első világháborúban elhunyt helyi katonáknak állított emléket. A város 2012-ben döntött a szobor restaurálásáról, azzal a szándékkal, hogy a második világégés során elhunyt katonák neve is felkerülhessen az emlékműre. A felújítás részben közadakozásból, részben a Nemzeti Kulturális Alaptól kapott támogatásból valósult meg. Az immár mindkét világháború 1217 hősi halottjának emléket állító alkotás mostanra készült el teljesen.


Tovább

Nemzeti Eszközkezelő Zrt. tájékoztatója

A NET program a Kormány Otthonvédelmi Akciótervének keretein belül a leginkább rászorult hiteladósokon kíván segíteni. A program a három szereplő - hiteladós, hitelező és a Magyar Állam - közös áldozatvállalásán alapul. Ennek keretében:

  • a hiteladós lemond az ingatlan tulajdonjogáról, és bérlőként otthonában maradhat,
  • a Magyar Állam megvásárolja a felajánlott ingatlant és
  • a hitelező elengedi a hiteladós fennmaradó tartozását.

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. minden olyan ingatlant megvásárol, amelynél az összes jogszabályi feltétel teljesül, és amelynek eladásához az ingatlan tulajdonosa, valamint a hitelező pénzügyi intézmény hozzájárulását adta.

A teljes tájékoztató megtekintése >>>


Előnevelt csirkét kaptak a Szociális Földprogramban résztvevő családok

A Szociális Földprogram iránt településünkön évről évre nagy az érdeklődés. A 2011-től működő Szociális Földprogram fenntartásához Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-Testülete saját költségvetésén belül különít el anyagi fedezetet.

A Szociális Földprogram „Önellátási célú állattartás – baromfitartás” alprogramjának keretein belül a Hajdúnánás Városi Önkormányzat a tavalyi évtől kezdve biztosít előnevelt csirkét a programban résztvevő családok számára. Az idei évben 192 család jelezte igényét a Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat felé az állattartás – baromfitartás alprogramban való részvételre.

2013. május 10-én a késő délutáni órákban a Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat, valamint a Hajdúnánás Városi Önkormányzat munkatársainak közreműködésével a szociálisan nehéz helyzetben lévő családok számára 4000 darab előnevelt csirke kiosztására került sor. 


Tovább

Elindult Hajdúnánáson a természettudományos tárgyak megújítása

A természettudományos tárgyak érthetőbbé, szerethetőbbé tétele a célja annak a fejlesztésnek, amelyről sajtótájékoztató keretében beszélt Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere és Harangi Zsolt, a Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium, Szakközép-, Szakképző Iskola és Kollégium intézményegység vezető helyettese, a pályázat projektmenedzsere.

Hajdúnánás Városi Önkormányzat a természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása céljából 2012 nyarán pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program rendszeréhez „Természettudományok oktatása a jövőnkért” című program támogatására. A pályázat kedvező elbírálásban részesült, a program keretében a Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium, Szakközép-, Szakképző Iskola és Kollégium főépületében egy központi laboratórium kerül kialakításra.

Szólláth Tibor polgármester elmondta, hogy a fejlesztés mintegy 332 millió forint támogatásból valósul meg, s tekintettel arra, hogy a felsőoktatásban egyre nagyobb szerepet kap a természettudományos oktatás, a mérnökképzés erősítését is segítheti az Öveges Program. Hajdú-Bihar megyében három település, Debrecen, Berettyóújfalu és Hajdúnánás kapott lehetőséget arra, hogy ilyen jellegű fejlesztést végrehajtson.

Harangi Zsolt arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a program a középiskolai osztályok diákjai mellett 11 általános iskola tanulóit vonja be az együttműködés folyamatába, a pályázat tananyagfejlesztést, szaktanári segédletek, tanulói munkafüzetek beszerzését és 30 órás pedagógus továbbképzést biztosít Hajdúnánás és a környező települések természettudományos végzettséggel rendelkező pedagógusai számára, ami lehetővé teszi, hogy tanítványaik számára a központi laborban órákat tartsanak. A pályázat megvalósítása 2014-ig tart, melynek keretében első lépésben a gimnázium biológiai szaktantermének, szertárának és környező helyiségeinek átalakítása, korszerű természettudományos laboratórium kialakítása, a laboratórium bútorokkal történő berendezése, eszközök és vegyszerek beszerzése történik.

A program megvalósítását laboráns és laborvezető segíti. A laborban végzett kísérletek révén tovább erősödhet a tanulók természettudományos érdeklődése, lehetőség nyílik szakmai műhelyfoglalkozások, tehetséggondozó foglalkozások tartására.Átadták a skate pályát

2013. május 8-án hivatalosan is birtokba vehették a gördeszkások, -korisok és kerékpárosok a Bocskai István Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Magyar utcai intézményének területén elhelyezett gördeszka-pálya elemeket.

A Hajdúnánáson élő fiatalok körében igen kedvelt sportok közé tartoznak az extrém sportok. A gördeszkázásra, görkorcsolyázásra, biciklizésre a korszerű, modern pálya átadásáig csak a város közterei, a bevásárlóközpontok nagy beton placcai, a játszóterek és a közeli települések skate pályái adtak lehetőséget.

Délután már izgatottan gyülekeztek a Magyar utcai intézmény betonpályáján az iskolákból érkező tanulók és a környék deszkásai, hogy kipróbálhassák a két elemből álló pályát.

A pálya elemei a Hajdúnánás Városi Önkormányzat a 76/2011 (VII.29.) VM rendelet alapján a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2011-től nyújtandó támogatás pályázati felhívásának keretében a Szabadidős szolgáltatások fejlesztése “Ép testben ép lélek” célterületre pályázatból elnyert,  3.000.000. Ft összegű nettó támogatásból kerültek beszerzésre. A minőségtanúsítvánnyal rendelkező “keretes pipa” (nagyedcső) és „ugródoboz” elnevezésű elemeket a gyakorlatok elindítására, valamint a gyakorlatok közbeni ugratásokra tudják használni a fiatalok. 


Tovább

Új vállalkozásfejlesztő hitelek a Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványnál

2013. május 7-én a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatalban a régió egyik kiemelt vállalkozásfejlesztő szervezete, Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója, Mazsu Gergely tájékoztató keretében ismertette a 2013 májusában a kormányzati lépésekkel összhangban bevezetett programokat.

Az Alapítvány – melynek legjelentősebb alapítója a Hajdú Bihar Megyei Önkormányzat - a vállalkozókkal folyamatos kapcsolatot tart, így olyan programok indítása áll módjában, melyek a vállalkozók igényeihez igazodik.

A két új program régóta várt piaci rést tölt be, ilyen tevékenységre nyújtott támogatott hitelprogram korábban még nem volt a megyében. A hitelkonstrukciókban azonos, hogy azokat gyorsan, akár 2-3 hét alatt folyósítja az Alapítvány, forint alapon, alacsony kamatszinttel. A korábbi hitelprogramokhoz hasonlóan az új programok esetében sincs semmilyen rejtett költség, kezelési költség, illetve ingyenes az előtörlesztés is. A hiteleket az induló vállalkozások is igényelhetik és újdonság az is, hogy mezőgazdasági vállalkozók is megkaphatják azt.


Tovább

Városi majális a strandon

Az elmúlt években immár hagyománnyá vált, hogy a május 1-jei programok a Hajdúnánási Gyógyfürdő területén kerülnek megrendezésre.

A Kéky Lajos Városi Művelődési Központ szervezésében 2013. május 1-jén minden korosztály számára színes programokkal biztosították az egész napos kikapcsolódást. A kellemes, kora nyári napon a strandot egész nap ingyenesen látogathatták a hajdúnánásiak és a városba érkező vendégek.  A sportolni vágyókat strandfoci, röplabda, a fürdőzést kedvelőket három feltöltött medence várta. A délelőtt folyamán a gyermekek Vitéz László bábelőadását is láthatták, az óvodások kézműves foglalkozásokon, játékos sportvetélkedőn is részt vehettek. A bábelőadást követően a délelőtt további részében a modern táncé és a néptáncé volt a főszerep. A Rozgonyi Melitta és Márton Attila által vezetett Hajdúnánási Gimnasztráda fellépését tekinthette meg a közönség. A szervezők gondoltak a gyermekes családokra is, őket ügyességi verseny keretében invitálták egy kis mozgásra. A délután folyamán Karcagi Péter és barátai előadásában nótákat, operetteket hallhattak a majálison résztvevők, melyet a Csicsergők és az Aranyszalma Gyermek Néptánccsoport fellépése követett. A közönséget a késő délután kezdődő könnyűzenei koncertek is szórakoztatták, ízelítőt kaphatnak a Megasztár felfedezettjei, Szabó Leslie és Tóth Gabi zenéjéből.  

Fotók a galériában megtekinthetőek (Fotók: Fűz László)Betekintés a japán kultúrába

Május első hetében Hajdúnánás ad otthont a „Cseresznyevirágzás - III. Hajdú-Bihar Megyei Japán Kulturális Napok” rendezvénysorozatnak, melyet a Magyarországi Japán Nagykövetség képviseletében Őexc. Tadamichi Yamamoto úr, Japán rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövete nyitott meg 2013. április 28-án.

A rendezvény megnyitóján Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere üdvözölte a megjelenteket, ezt követően Őexc. Tadamichi Yamamoto úr, Japán rendkívüli és meghatalmazott nagykövete mondott köszöntőt. A diplomatát az IPU Magyar-Japán Baráti tagozatának alelnöke, Márton Attila országgyűlési képviselő hívta meg.

A megyei japán-magyar kulturális hét Japán egyik legnagyobb ünnepével, a cseresznyevirágzással egy időben került megrendezésre. A cseresznyevirágot Japánban legendás vallási kultusz övezi, ami  amellett, hogy Japán jelképe, egyben identitásuk elválaszthatatlan része is. A cseresznyevirág apró szirmai az élettől elválaszthatatlan mulandóságot,  a folyamatos megújulás, az újjászületés körforgását szimbolizálják. A cseresznyevirágzást a japánok a tavasz visszavonhatatlan eljövetelének tekintik,  és egy több napon át tartó ünnepség sorozattal, a hanamival tesznek emlékezetessé. A hanami egy családi és baráti körben, piknikezéssel eltöltött  program, amikor az emberek semmi mást nem tesznek, egyszerűen csak gyönyörködnek déli szigetektől induló, és  felől észak felé haladó, folyamatosan virágba boruló cseresznyefákban.


Tovább

B e s z á m o l ó
a Startmunka-program elindításáról,
 elvégzett munkákról és eredményekről

Hajdúnánás Városi Önkormányzat sikeresen pályázott az idén országosan is bevezetésre kerülő startmunka-programra, mely városunkban 2012. február 13. óta több lépcsőben indult el.

Hajdúnánáson a startmunka-program négy projektből áll, melynek keretében 297 fő közfoglalkoztatott alkalmazásra nyílt lehetőség.

  • Mezőgazdasági növénytermesztési projekt                   (kezdete: 2012.03.01.)
  • Illegális hulladéklerakó helyek felszámolása                 (kezdete: 2012.02.13.)
  • Mezőgazdasági földutak karbantartása                         (kezdete: 2012.04.01.)
  • Belvízelvezető elvezető rendszerek rendbetétele           (kezdete: 2012.04.01.)

A teljes beszámoló megtekinthető itt

Képek a kertészetről

Képek a belvízelvezető rendszerek karbantartásáról

Képek a mezőgazdasági földutak rendbetételéről

Képek az illegális hulladéklerakók felszámolásárólGyermekvédelmi Tanácskozás Hajdúnánáson

2013. március 29-én a Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat, Városi Bölcsőde Kossuth utcai épületében Gyermekvédelmi Tanácskozást tartottak az intézmény munkatársai.

A szakmai konferenciára a település minden gyermekekkel és fiatalkorúakkal foglalkozó közintézményéből érkeztek érdeklődők. A tanácskozást Szólláth Tibor polgármester úr nyitotta meg.

A megnyitót követően Nagyné Juhász Krisztina intézményvezető ismertette a szolgálat 2012-ben végzett munkáját, kiemelve az elmúlt két évben sikeresen lezajlott Szociális Földprogramot, amelynek ötlete először 2010-ben körvonalazódott.

A Szociális Földprogram levezénylése a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat és a Hajdúnánás Városi Önkormányzat összefogásával valósulhatott meg.

A Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat gondozásában lévő családok közül két éve 57 család vett részt a programban, 30 család önkormányzati tulajdonban lévő földterületen, 27 család a saját kertjében kezdhette meg a művelést.

A tavalyi évben már 85 család foglalkozott konyhakerti növénytermesztéssel, emellett egy előzetes igényfelmérést követően állattartással is bővült a program, így baromfi tartásra is lehetőség adódott.

Az intézményvezető elmondta, hogy folyamatosan nyomon követték a résztvevők boldogulását: tanácsadásokkal és látogatásokkal segítették a gazdálkodókat. Az 500-800 négyzetméteres parcellákon átlagosan 30-100 ezer forint értékű termény lett, amely motivációt jelentett a családok számára. A program céljaként fogalmazódott meg, hogy lehetőség szerint minél kevesebb olyan család legyen, akiknek a mindennapok során nélkülözniük kell az élelmiszert.  


Tovább
1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     
11     12     13     14     15     16     17     18     19     20     
21     22     23     24     25     26     27     28     29     30     
31     32     33     34     35     36     37     38     39     40     
41     42     43     44     45     46     47     48     49     50     
51     52     53     54     55     56     57     58     59     60     
61     62     63     64     65     66     67     68     69     70     
71     72     73     74     75     76     77     78     79     80     
81     82