Hajdúnánás Város logó
Köszöntjük Márta, Flóra nevű látogatóinkat!
2015. július 29.
Hírek >> Aktuális hírek
Archívum


Hajdúnánási értékeket emeltek be a Megyei Értéktárba

Sajtótájékoztató keretében jelentette be Szólláth Tibor Hajdúnánás város polgármestere, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár 2015. február 09-én megtartott ülésén a következő hajdúnánási értékeket emelte be a megyei értékek egyre gyarapodó, különleges megbecsülést képviselő tárházába: Bocskai István Bécsben található koronájának egyetlen, hiteles hajdúnánási másolata, a Bocskai Korona, mint helyi fizetőeszköz, a hajdúnánási gyógyvíz, és a hajdúnánási szalmafeldolgozás, mint tradicionális háziipari tevékenység.


Tovább

Japán kultúra nánási diák szemmel

Japán igen távoli ország, a világ másik végén van, de hatása  elér hozzánk is. Leszámítva a Shongoku és egyéb anime rajzfilmeket, a Yu-GI-Oh kártyákat és  a Godzilla filmeket ( amiket már nem is a japánok gyártanak)  a Kendón keresztül egy igen érdekes, varázslatos kultúrát és  embereket ismerhettünk meg.

Nekünk ez újdonságként hatott korunknál fogva, de megtudtuk, hogy Hajdúnánáson nem vagyunk egyedül.


Tovább

TÁJÉKOZTATÓ A VASÁRNAPI MUNKVÉGZÉS TILALMÁRÓL

szóló törvény rendelkezéseiről

A 2015. március 15-én hatályba lépő, a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi  CII. törvény (továbbiakban: törvény) rendelkezéseinek megtartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi.

3. § Üzlet - törvényben vagy az e törvény felhatalmazása alapján kiadott kormányrendeletben meghatározott kivételekkel -

a) kiskereskedelmi napokon 6 óra és 22 óra között tarthat nyitva,
b) vasárnap és munkaszüneti napokon zárva tart.

4. § (1) A 3. §-tól eltérően az üzletek

a) adventi vasárnapokon 6 óra és 22 óra,
b) december 24-én és december 31-én 6 óra és 12 óra, továbbá
c) minden naptári év tetszőlegesen megjelölt egy vasárnapján 6 óra és 22 óra

között nyitva tarthatnak.


Tovább

III. Hajdúnánási Disznótor

A házi sertés tradicionális levágását és feldolgozását elevenítették fel idén február 14-én a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ parkolójában.

Sült kolbász, hagymás vér, hurka és toros káposzta ínycsiklandó illata szállt a levegőben a Művelődési Központ parkolójában szombat délelőtt. A disznótor fő célja, hogy teret adjon a régi szokásoknak, a mára lassan veszendőbe menő hagyományoknak, melyek a legnagyobb közösségi eseményei voltak a paraszti családoknál.


Tovább

A Kokushikan Egyetem három hallgatója látogatott el Hajdúnánásra

Különböző intézmények közötti cserediák kapcsolatok építése és szakmai tapasztalatok szerzése céljából érkezett a tokiói egyetem három hallgatója városunkba, akik február 11-15. között városlátogatás mellett kendo edzéseket is tartottak.

Hosszú évek óta hagyomány, hogy februárban érkezik hazánkba a világ egyik legerősebb és leghíresebb japán kendo iskolája, a tokiói Kokushikan Egyetem kendós delegációja.


Tovább

Tudományról természetesen - elindult az elektronikus labornapló

Ebben az évben ért véget a „Természettudományok oktatása a jövőnkért” című projekt, melynek keretében mintegy 333 millió forintból a hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Gimnáziumban természettudományi laboratórium kialakítására, korszerűsítésére és felszerelésére került sor. Ezzel együtt útjára indult a pedagógusok és a diákok munkáját megkönnyítő elektronikus labornapló a www.labornaplo.hrtd.hu oldalon.

A program keretében egy központi laboratórium került kialakításra, amely a hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium Szakközép-, Szakképző Iskola és Kollégium tantermeinek, meglévő helyiségeinek átalakításával valósult meg, lehetővé téve a természettudományos tantárgyak közötti interakciót.


Tovább

Hajdúnánási értékeket emeltek be a Megyei Értéktárba

Örömmel és büszkén tudatjuk városunk lakosságával, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár 2015. február 09-én 14:00-tól megtartott ülésén a következő hajdúnánási értékeket emelte be a megyei értékek egyre gyarapodó, különleges megbecsülést képviselő tárházába: Bocskai-korona másolat, Bocskai Korona, mint helyi fizetőeszköz, a hajdúnánási gyógyvíz, s a hajdúnánási szalmafeldolgozás, mint tradicionális háziipari tevékenység.


Tovább

VII. Nemzetközi Heki Taikai - Kyudo verseny Hajdúnánáson

2015. május 1-3. között első alkalommal rendezik meg a Heki Taikai - Kyudo versenyt Magyarországon, melynek otthonául Hajdúnánás szolgál - jelentette be február 6-án sajtótájékoztató keretében Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere.

Hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Heki Taikai - Kyudo nemzetközi japán íjász verseny, melynek következő állomását Magyarországon elsőként, városunkban rendezik meg- mondta Hajdúnánás polgármestere.


Tovább

Tatai Platánfa az Európai Év Fája Versenyen

Az Év Európai Fája versenyén egyetlen magyarországiként megmérettetik a tatai Öreg – tó partján álló, 230 éves platánfa.  A szavazás online, érvényes e-mail címmel történik a http://www.treeoftheyear.org weboldalon, február 1-től 28-ig.

Kérjük, szavazatukkal és megosztásukkal segítsenek, hogy minél többen szavazzanak a magyar fára, hogy Tata városának sikerüljön megnyerni az európai versenyt!

Köszönjük segítségét, minden szavazat számít.A Nánási Portéka Európa legjobbjai között

Hajdúnánás első márkája, a Nánási Portéka 2014-ben a magyar programok közül egyedüliként került be az európai Közös Agrárpolitika (KAP) Kommunikációs Díj legjobbjai közé. A január 29-i díjátadón a 146 induló projekt közül a 2. helyet szerezte meg Brüsszelben, mindössze 3%-kal lemaradva az első helyről - közölte Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere február 4-én.

Az eredmény Hajdúnánás szempontjából is igen kiemelkedő, hiszen a projektnek köszönhetően Európa szerte ismert lett a település, s úgy tudott ismertséget szerezni magának, mint egy igazán innovatív megoldásokra nyitott város.


Tovább
1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     
11     12     13     14     15     16     17     18     19     20     
21     22     23     24     25     26     27     28     29     30     
31     32     33     34     35     36     37     38