Hajdúnánás Város logó
Köszöntjük Salamon nevű látogatóinkat!
2017. október 24.
Hírek >> Aktuális hírek
Archívum

2017-04-18 09:39:00

Hideg napok után

A naptár végérvényesen tavaszt jelez, és az időjárás sem mond ennek ellent; kellemes napi hőmérséklet a jellemző. Vége a hideg napoknak, túl vagyunk az utóbbi száz év egyik leghidegebb és talán leghosszabb ideig tartó telén. Valószínű sokak családi kasszáját apasztotta jelentősen a fűtési költség. Ahol nem volt hőszigetelés, a nyílászárók régi típusúak, ott tízezrekkel is magasabb lehetett a havi fűtésszámla.

Hajdúnánáson az elmúlt év nyarán-őszén a városközpontban több tömblakásban is elvégeztek valamilyen energetikai felújítást, a lakók lehetőségeikhez mérten igyekeztek korszerűsíteni a házak hőszigetelését, ajtókat, ablakokat cseréltek.


Hajdúnánáson az elmúlt év nyarán-őszén a városközpontban több tömblakásban is elvégeztek valamilyen energetikai felújítást, a lakók lehetőségeikhez mérten igyekeztek korszerűsíteni a házak hőszigetelését, ajtókat, ablakokat cseréltek.

Az Ady Endre körút 7–11. sz. alatti Társasházban több éven keresztül, fokozatosan, forrásaik ésszerű felhasználásával sikerült korszerűsíteni a 24 lakás energetikai rendszerét. Mi és hogyan történt, erről kérdeztük Mezei Imrét, a ház közös képviselőjét.

Szükséges volt-e és megérte-e elvégezni a felújításokat, fejlesztéseket a Társasház épületén?

Társasházunk (Ady E. 7–11, Mártírok 27.) 1985-ben épült, mostanra betöltötte a 30 évet, gyakorlatilag elérte a tervezett életkora végét. Természetesen ez nem a vég, hiszen szerencsére az okosan gondolkodó lakók időben, tervezetten, még ha sokszor feszítetten is, de gondoskodtak a folyamatos karbantartásról, illetve a fejlesztésekről. Újra szigeteltük a tetőt, a lakók nagy része korszerű hőszigetelt nyílászárókat vásárolt, kicseréltük a lépcsőházak hőpazarló, kopolit üveg falait korszerű, hőszigetelt falakra, a bejárati ajtókkal egyetemben. Elértük, hogy a lépcsőházakban a földszinti radiátor kivételével, kidobtuk a felsőbb szintek radiátorait, ennek ellenére a leghidegebb napokban (–15–18°C) sem volt hidegebb 17–18°C-nál.

2016-ban külső hőszigeteléssel láttuk el az épületet. Az előzetes számítások szerint 15–20% energia megtakarításra számítottunk. A tényleges megtakarítás mérése a fűtés idény végén derül ki, de az már most látszik, hogy nem fizetünk rá a beruházásra.

Előzetesen már látható az eredmény: 2010 óta, a fűtési idényben, naponta feljegyezzük a napi gázfogyasztást, mellé írva az aktuális napi hőmérsékletet. Ebből a kimutatásból látni lehet, hogy a 2016. januári és a 2017. januári hasonló hőmérsékletű időjárás esetén hogyan alakult a napi gázfogyasztás. Természetesen a végső eredményt majd a fűtési szezon végén látjuk, de az már most bizonyos, hogy a hidegebb idő ellenére is megtakarításunk volt. Az alábbi két táblázatban a két év januári mutató számaiból közlünk néhány példát, alapul véve a leghidegebb és a legenyhébb napokat. 2016. januárjában fagymentes nap volt 12, ez a szám 2017- ben 5. Tartós, –10°C, vagy annál alacsonyabb hőmérsékletű éjszaka 2016-ban 5, míg 2017-ben ez a szám 17 éjszaka volt.

(r. zs.)


vissza